Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Wetenschap wijst richting God’ – video en gespreksvragen

Dit is de allereerste aflevering van onze nieuwe video-serie Tegen beter weten in? In deze video leggen we wetenschappers de vraag voor: Bestaat God? Onder het filmpje vind je gespreksvragen die je kunt gebruiken om door te praten met je vrienden, in je kerk, je familie, etc over God en Wetenschap.

Deel:

Tegen beter weten in? - Aflevering 1: God en wetenschap

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Doorpraten over deze aflevering? 

De wetenschap is de enige manier om de natuurlijke wereld te begrijpen, en bij goed gebruik kunnen de instrumenten van de wetenschap ons inzicht in het materiële bestaan verdiepen. Maar de wetenschap is niet bij machte om vragen te beantwoorden als ‘Waarom is het heelal ontstaan?’, ‘Wat is de zin van het menselijk bestaan?’ of ‘Wat gebeurt er met ons als we doodgaan?’ De mensheid voelt een sterke drijfveer om antwoorden op fundamentele vragen te vinden en we moeten alle mogelijkheden van het wetenschappelijke en het spirituele gezichtspunt benutten om het zichtbare en het onzichtbare te begrijpen.

Francis Collins, De Taal van God, Kampen: Ten Have 2007, 19.

Bijbel-leessuggestie: Job 38:1-18

Gespreksvragen

1. Volgens Ard Louis wijst de wetenschap in de richting van God. Hoe zie jij de relatie tussen wetenschap en Gods bestaan: strijden die twee met elkaar? Wijst de wetenschap in Gods richting of zijn ze eigenlijk onafhankelijk van elkaar?

2. Ellen ter Gast vertelt dat ze in God gelooft, maar dat ze God wel ziet als het ultieme product dat mensen hebben geschapen. Niet God heeft ons gemaakt, maar wij hebben God gemaakt. Zouden wij mensen dit inderdaad bedacht kunnen hebben? Kun je leven met een God die wij mensen hebben gecreëerd?

3. René van Woudenberg spreekt in zijn toelichting over waarom hij in God gelooft van ‘een vorm van kloppendheid’, de dingen krijgen hun plaats. Wat bedoelt hij hiermee? Welke dingen kun jij geen plaats geven als God niet zou bestaan? Of juist als God wel bestaat?

4. Helen de Cruz merkt op dat wetenschap en geloof beiden gedreven door verwondering. Herken je dit?

5. Pim Haselager maakt een onderscheid tussen waarheid en waarachtigheid. Wat verstaat hij hieronder? Kan geloof in God waarachtig zijn zonder waar te zijn?

6. Emanuel Rutten zegt dat de wetenschap niet gaat over Gods bestaan. Tegelijk zegt hij: alle wegen leiden naar God. Kunnen die twee opmerkingen wel samengaan?

7. Volgens Ard Louis is twijfel bij geloven iets goeds. Hoe zie jij dat? Wat is dan de waarde van twijfelen? Zou twijfel ook een keerzijde kunnen hebben? Wat is gezonde twijfel?

--:--