Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6 tips om duurzamer vlees te eten (en stoppen met vlees mag ook)

Je hoeft natuurlijk geen vlees te eten: maar als je het doet, hoe kun je het dan zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk doen? Wilbert geeft praktische vleestips.

Deel:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het eten van vlees staat flink ter discussie door de impact die de vleesconsumptie heeft op het milieu en de manier waarop dieren worden behandeld. Dat zie je bijvoorbeeld in het programma Gefileerd: vijf foodies reizen naar Thailand om te ondervinden hoe kip, garnalen, rijst en vis worden geproduceerd en vooral welke prijs mens, dier en milieu betalen voor deze productie.  

En een beetje vlees?

Als je naar programma’s als Gefileerd of de Keuringsdienst van Waarde kijkt, denk je wellicht: Maar welk vlees kan ik dan nog wel eten? Op zich hoef je natuurlijk geen vlees te eten: overschakelen naar een dieet dat hoofdzakelijk uit planten bestaat, is een van de meest duurzame dingen die we als mensheid kunnen doen. Bekijk vooral het kopje ‘impact’ op de gelinkte pagina eens.

Wanneer je dit soort dingen zegt, zijn er altijd mensen die tegenwerpen: maar een beetje vlees is toch prima? En wat doen we met het land waar niks kan groeien? Ik ga niet te diep in op die discussie, maar er zijn genoeg mensen op aarde die veel te veel vlees eten, dus jij kunt er prima mee stoppen of wat minderen. 

Stoppen of minderen: hoe dan?

Als je besluit te stoppen, te minderen en verantwoorder geproduceerd vlees te eten, hoe doe je dat dan? 

  • Skip de supermarkt. Naast het feit dat de supermarkten de boeren stelselmatig onderbetalen, is het soms onduidelijk waar bepaalde producten vandaan komen.
         
  • Waar je dan kunt kopen? Ga naar een slager, visboer en vraag waar hij of zij de producten vandaan haalt, of hoe de slacht verloopt. Op die manier leer je meer over je eten en ervaar je meer verbinding met de plek waar je eten vandaan komt. 
         
  • Koop vlees via Grutto. Traceerbaar, direct van de boer, transparant, en je eet ook nog eens wat anders dan gehakt of kant-en-klare worstjes.  
         
  • Wil je de impact van je vleesconsumptie beperken, eet dan kip. Hier lees je er meer over. 
         
  • Eet vlees dat anders geen plek zou krijgen, zoals de kipproducten van Kipster. Zij maken van haantjes en uitgelegde kippen nog mooie producten. Een ander mooi voorbeeld is de De Lekkere Man. Op hun website vind je ook een uitstekende uitleg waarom we sommige soorten vlees te weinig eten.
         
  • Kijk bijvoorbeeld deze show over het afscheid van vlees, en de alternatieven die we dan kunnen eten:  

En vooral: verdiep je, en vertel anderen over de opgedane kennis. Misschien wat minder gezellig op de borrel of op een verjaardag, maar samen maken we een verschil!

Wilbert gaat op zoek naar antwoorden op vragen over duurzaamheid. Over welk onderwerp wil jij meer weten? Vraag het hem via redactie@lazarus.nl

Wil je Gefileerd terugkijken? Dat kan hier: 

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--