Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Songs for Mary, The Justice Week en Andries en de wetenschappers

Dit weekend heeft Lazarus weer wat tips voor je. Over de docu Songs for Mary, een online week van recht in een veranderende wereld en mooie gesprekken over geloof en wetenschap.

Deel:

Wat gebeurt er als je vanuit een druk leven van optredens en schrijven 3 dagen een klooster ingaat? Singer-songwriter Tim Knol en schrijfster Maartje Wortel gingen de uitdaging aan in het project Songs for Mary.

3 dagen trokken ze zich terug in het klooster van de Dominicanen in Zwolle en gingen ze in gesprek met elkaar en de broeders. Hun verblijf werd afgesloten met een optreden geïnspireerd op Maria en hun ervaring in het klooster.

Voor Tim Knol was het verblijf in het klooster een totaal nieuwe ervaring. Ook over Maria heeft hij veel geleerd. 'Ik wist er zo bijzonder weinig van, ik ken nu meer geschiedenis van Maria. Opeens voel ik wel waarom zo veel mensen een kaarsje branden bij Maria, ik snap dat nu wel. Ik ben altijd nuchter ingesteld en dacht: een kaarsje branden, wat is dat nou weer? En nu brandde ik zelf een kaars en dat deed me wel wat.' Tim Knol schreef in 3 dagen een lied over het klooster en de omgang van de broeders met Maria. 'Het is echt ontzettend eng om iets te spelen wat ik gisteren heb afgemaakt en eergisteren heb geschreven. Het kan fout gaan.' 

Maartje Wortel durfde uit haar comfort zone te stappen en schreef Maria een brief. Daaruit blijkt hoe nieuw Maria voor haar was. 'Lieve Maria, ik ken u niet of misschien wel helemaal niet', begint ze aarzelend. Haar brief gaat over angst, over vrouwelijkheid en over wie zij zelf is. 'Ik ben in de Mariakapel gaan zitten, hebben een kaars aangestoken en heb me tot u gericht, dat wil zeggen: ik heb naar u gekeken. (...) Ik zag in u mijzelf.' 

Benieuwd Maartjes brief verder gaat en hoe Tims lied klinkt? Bekijk hieronder de speciale docu die werd gemaakt van hun verblijf in het Dominicanenklooster in Zwolle. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Volgende week lees je bij Lazarus een uitgebreid interview met Tim Knol en Maartje Wortel over hun ervaringen in het klooster.

Online event: The Justice Week

Onrecht ergens op de wereld kan voelen als ver van je bed. Wat hebben wij ermee te maken? En wat zegt je geloof over hoe de wereld eruit zou moeten zien en hoe jij daaraan kunt bijdragen? In plaats van de tweejaarlijkse Justice Conference houdt Tear in samenwerking met 10 andere organisaties The Justice Week van 25-31 oktober. Met je ticket heb je de hele week toegang tot de live streams rondom het thema Unseen. Mede door corona zijn er groepen mensen op de wereld die in de knel komen. In deze week worden zij in het licht gezet en gaat het over de grootste veroorzakers van onrecht en armoede wereldwijd. 

Je krijgt elke avond online een inleiding van een van de sprekers, zoals Gert-Jan Segers (fractievoorzitter ChristenUnie), Sander Heijne (onderzoeksjournalist en auteur Fantoomgroei), Krish Kandiah (sociaal ondernemer en oprichter van Home for Good) en CB Samuel (theoloog uit India).
Vervolgens kies je waarin je je wilt verdiepen. Er zijn 3 tracks: ongelijke machtsstructuren/inclusiviteit, vluchtelingenstromen en klimaat. De week begint en eindigt met live events. De presentatie is in handen van Minella van Bergeijk, directeur van Tear.

Tickets koop je hier: https://justiceconference.tear.nl/tickets

afbeelding
afbeelding.

Andries en de wetenschappers

Andries Knevel is weer in gesprek met wetenschappers die gelovig zijn. Heb je de eerste afleveringen gemist? Kijk ze dan hier terug. 

Deze week sprak Andries met prof. dr. ir. Carlo Beenakker, hoogleraar Theoretische Natuurkunde in Leiden en winnaar van de Spinozaprijs. Hij schreef de afgelopen jaren drie honderd publicaties in wetenschappelijke tijdschriften. Carlo Beenakker is belijdend lid van de Rooms-Katholieke Kerk.

--:--