Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom het ook zin heeft om in je eentje duurzame keuzes te maken

Deel:

Duurzame keuzes maken is een lastig klusje. Vooral als je ziet hoe vervuilend grote bedrijven zijn. Heeft het eigenlijk wel zin om als kleintje iets te doen ten opzichte van deze reusachtige Goliats? Wilbert gaat erop in. 

Het overvalt ons allemaal weleens: het gevoel dat wat wij als individu doen niet echt helpt. Zo ook Leandra die op Lazarus reageerde: ‘Ik werd laatst enigszins ontmoedigd door een artikel waarin gezegd wordt dat wij dat allemaal op individuele schaal wel kunnen doen, maar dat de grote boosdoeners (luchtvaart, industrie e.d.) eigenlijk degene zijn wat qua verandering zoden aan de dijk zet en niet het feit dat ik allerlei dingen probeer te veranderen, ondanks dat ik daar een beter gevoel over krijg.’

Nu is het natuurlijk niet zo dat dingen in cijfers moeten worden uitgedrukt. Lokaal je eten halen is bijvoorbeeld qua uitstoot niet duurzamer dan dat het centraal gebeurt, maar wellicht zet de band die je daardoor aangaat met de producent je wél aan om duurzamer te leven.

We kunnen niet op tegen grote bedrijven

Uitgedrukt in cijfers kunnen we als consument wat betreft impact op het milieu niet op tegen de grote bedrijven. Daar moeten we eerlijk over zijn. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je daardoor niets kunt doen. Je kunt lid worden van organisaties die grote bedrijven bevragen, je kunt initiatieven steunen die aandringen om investeringen terug te trekken uit grote bedrijven. Follow this doet dat bijvoorbeeld bij Shell. Onderteken petities waarmee je samen protest aantekent tegen Ook het overstappen van bank is iets wat je in je eentje doet, maar wat veel impact heeft als meer mensen het doen. Zie ook dit artikel uit De Correspondent.

Waarom zou je ondertussen niks doen?

Echter: de grote veranderingen, zoals het veranderen van wetgeving en het uitonderhandelen van handelsverdragen kost veel tijd. Waarom zou je dan ondertussen niks doen? ‘Stemmen met je vork‘ door vooral lokaal en onbewerkt voedsel te kopen mag dan cijfermatig wellicht minder zin hebben, je oefent wel invloed uit op de mensen om je heen. En dat kan ook het begin van een verandering zijn.

Heb je nog meer argumenten nodig? Lees dan dit stuk in The Guardian van journalist Martin Lukacs, hij gaat hier dieper op in.

Heb je een vraag voor Wilbert? Stel ‘m dan hier! 

Lees ook wat Wilbert eerder schreef over dit onderwerp.

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--