Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een andere stad

Deel:

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Een andere stad – PopUpGedachte vrijdag 24 augustus

De zon is laat vandaag. Steeds later de afgelopen dagen en ze geeft er ook steeds vroeger de brui aan. Maar ik heb geluk, ik ben ook laat vandaag. De wekker was zo genadig om zich stil te houden uit eigener beweging, tenminste dat denk ik – ik heb niet naar andere oorzaken gezocht, het is zo fijn om de verantwoordelijkheid buiten jezelf te leggen en er dankbaar voor te zijn – en ik schrijf terwijl de zon boven de oranje dakpannen aan de overkant zich een weg naar boven baant. Ze straalt. Net als de stad waar de apostel Johannes zo ‘n 2000 jaar geleden over schreef. Een stad die ook aan de horizon verscheen, de grote verblindende droom van de maker van de wereld. Er wordt weleens wat geflirt met het idee dat Maria van Magdala de bruid van de rabbi uit Nazareth zou zijn, zijn geliefde, zijn vrouw, hoe het ook allemaal zit in de toch wat obscure literatuur die dit beschrijft, de apostel heeft het in de oudste geschriften over een andere bruid voor de eeuwige en zij verschijnt stralend als de zon aan de hemel in de vorm van een stad. Ja, niet waar je op zit te wachten als je romantische ideeën hebt over de liefde: trouwen met een stad – te hoekig, te onhandig in bed, te praktisch ook. Maar in het boek Openbaring vol bizarre beelden, beesten, apocalyptische ontmoetingen is dit misschien nog wel een van de meer gewone momenten. Het staat er zo:

Een engel kwam naar mij toe en zei: Kom, ik zal u de Bruid, het Lam tonen. Ik raakte in vervoering, en hij nam mij mee naar een heel hoge berg en liet me de heilige stad Jeruzalem zien, die uit de hemel neerdaalde, bij God vandaan.

Het is dus geen bruidsgeschenk maar de bruid zelf. Blijft gek.

Stralend van de heerlijkheid God; zij schitterde als het kostbaarste gesteente en als een kristalheldere jaspis. 

Wat de heck is een jaspis. Volgens google is het een opake en fijnkristallijne variëteit van kwarts. De chemische samenstelling is identiek aan die van agaat, vuursteen en hoornkiezel. De kleuren zijn variabel, van geel via rood en roodbruin tot groen. Jaspisstenen worden geslepen en gepolijst om in sieraden gezet te worden. Dat je het even weet.

De volgende googlehit zegt dit: ‘Jaspis werkt aardend en beschermend. De steen helpt je je doelen waarmaken en ideeën omzetten in actie. Het maakt strijdlustig, daadkrachtig, volhardend, vastberaden en helpt je ergens voor 100% voor gaan. Jaspis helpt je ook voor jezelf opkomen en geeft moed, maakt je weerbaar en assertief en vermindert angst voor conflicten. Het maakt oprecht, eerlijk, hulpvaardig en zorgt voor balans in lichaam, ziel en geest. De steen bevordert ook organisatorische vaardigheden, snel denken en stimuleert de fantasie. Jaspis absorbeert negatieve energie en beschermt op deze manier tegen straling, negatieve invloeden en milieuvervuiling. Het maakt astraal reizen makkelijker. Fysiek heeft de steen een positieve invloed op de bloedsomloop, spijsvertering, darmen en de geslachtsorganen.’

Kijk, nu snap ik dat bruidgebeuren al een beetje beter, iets met bloedsomloop, geslachtsorganen, astraal reizen hoort ook in het pakketje, oprecht, hulpvaardig, conflicten aangaan. De website Spiritual Garden doet geen enkele bronvermelding voor deze opsomming dus of je er ook maar enig geloof aan hecht moet je helemaal zelf weten, maar de bruid krijgt wat contouren op deze manier en dat is fijn.

De stad wat omringd door een zeer hoge muur met twaalf poorten en bij elke poort stonden twaalf engelen. namen waren daarop gegrift, de namen van de twaalf stammen van Israëls zonen.
Er waren drie poorten op het oosten, drie op het noorden, drie op het zuiden en drie op het westen.
En de stadsmuur had twaalf grondstenen en daarop stonden de twaalf namen van de twaalf apostelen van het lam. 

Waarom is die stad zo relevant? Het biedt de veiligheid voor al die volgelingen van die man van Jezus van Nazareth die zich zonder zich te beschermen of verdedigen inzetten voor gerechtigheid en door hun eigen bron en weigering om mee te doen met de machtspelletjes nogal eens in het verdomhoekje terecht zien komen. Ik verlang naar zo’n stad vandaag. Waar Howick en Lily veilig zijn. Zij zullen vandaag hoogstwaarschijnlijk weer horen van de Nederlandse overheid dat hun moeder de boel bij elkaar gelogen heeft. Zij zullen vandaag hoogstwaarschijnlijk van de Raad van State horen dat zij het land gedwongen mogen worden uitgezet. Wat hun dichter bij hun geliefde moeder brengt, maar ver van alles wat ze kennen en waar ze meenden thuis te zijn. Ver van een toekomst en nog steeds niet in de armen van hun moeder, maar in de snoeiharde onmogelijke omstandigheden van een weeshuis in Armenië. En die jonge vrouw die vier maanden zwanger is en met haar man en baby bij het Centraal Station overnachtte in die stad van ons, Amsterdam. Omdat er nergens plek is. Dát is onze stad, dat zijn onze steden. Ze sliep een nachtje bij ons, nu bij vrienden en hebben nog een lange tijd te overbruggen. Waar is de plek waar ze veilig een kind ter wereld kunnen brengen, waar ze niet het komende jaar in leegheid hoeven door te brengen, maar waar ze onderdeel kunnen zijn van een gezin, een huishouden? Waar blijft die stad, Jezus van Nazareth. Het is heel hoog tijd. Heel hoog tijd.

Hier vind je drie tekstgedeeltes die Rikko vanochtend las.


afbeelding
afbeelding.

Deze rubriek heeft een eigen boek: Lazarus staat op. Daarin zijn de 25 mooiste ochtendgedachtes van de afgelopen tijd gebundeld en geïllustreerd door Joanne Zwart. Lazarus staat op | Rikko Voorberg | Vuurbaak | ISBN 9789460050404 | € 17,95

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--