Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat jullie denken over #Mensenvandeweg

26 augustus 2016 · Leestijd 4 min

Komende zaterdag 3 september is het zover: de kick-off van onze cursus Mensen van de weg. En dit najaar volgen de testavonden. Nog even een update: waar staan we, hoe gaan we verder en wat moet je doen om erbij te zijn? 

Een tijdje geleden vroegen we jullie mee te denken over de opzet van onze cursus Mensen van de weg waarmee we mee bezig zijn. Weer een prachtige groep reageerde, net als bij de vorige enquête. Hieronder de conclusies.

Trouwens, voor ik het vergeet, je kunt dit najaar een of meer avonden meedenken en meedoen. Geef je hier op!

Wat jullie missen

We vroegen naar wat nog ontbrak in het geheel, maar hier kwam niet een eenduidig antwoord op. Dat betekent ofwel dat er niet één ding uitspringt, ofwel dat jullie onwijs veel missen… We denken het eerste, omdat het gros van jullie gewoon heel positief reageert. Iemand mist het thema ‘waarheid’, een ander ‘vrouwen’. Iemand is bezorgd dat het toch te dichtgetimmerd en prekerig wordt, een ander dat het te hipperig randstedelijk wordt… Verder noemt iemand nog dat de locatie belangrijk is: liever niet in een kerkzaaltje, maar in een kroeg, buurthuis, bieb.

Voorstel: we hoeven voorlopig niets groots toe te voegen, maar houden de vinger aan de pols bij de testbijeenkomsten.

Klopt de opzet en volgorde?

Verreweg de meesten noemen de opzet ‘doordacht’, ‘compleet’, ‘boeiend’, en dergelijke, maar de kritiek die ook regelmatig valt is dat het ‘ik-gericht’ is: de levensvragen waarmee bijeenkomsten insteken beginnen bijna allemaal met het woordje ik. Ook waarschuwt men dat de eerste avond heel rustig moet zijn, omdat je vooral elkaar moet leren kennen. Verder vinden sommigen het mooier als de Bijbelverhalen nog wat chronologischer worden geordend, en vooral Kerst en wellicht ook Lazarus erbij komt.

Voorstel: we gaan proberen de vragen wat minder individualistisch te formuleren, de volgorde nog wat (chrono)logischer te krijgen, en Kerst erbij te schrijven. Oei, dat wordt een gepuzzel!

Berichtjes doordeweeks

De overgrote meerderheid vindt het idee van appjes of mailtjes doordeweeks  ‘geweldig’ en ‘top’ en dergelijke. Lekker hoor. Mensen waarderen het herkauwen, het ‘erin komen’ en het community-element. Een paar kanttekeningen klinken er ook: elke dag is misschien wat veel en niet iedereen zit erop te wachten?

Voorstel: bij een aantal testbijeenkomsten gaan we er in verschillende vormen mee oefenen: Whatsapp, e-mail, filmpjes, quotes, dagelijks, niet-dagelijks, etc., en dan kijken we wat het beste voelt.

Moet het wel ‘cursus’ heten?

We aarzelden zelf vanaf het begin al over de typering ‘cursus’ en ongeveer de helft van de respondenten deelt dat: het klinkt stoffig, zakelijk, eenrichtingsverkeer en obligaat. Oké, een alternatief dan. En daar explodeert de creativiteit! Ik noem alle voorstellen die gedaan zijn: zoektocht (wordt het meest genoemd, maar ook vaak weer afgekraakt), reis, tocht, ontdekkingstocht, training, wandeling, brainstorm, introductie, ideevorming, wandeling, verkenning, ontmoetingen, denkavonden, tocht, proefpakket, bijeenkomsten, event, seminar, masterclass, pelgrimage, ontmoetingsavonden, workshop, groep, denk-track, track, wandelen, expeditie, journey, leerhuis, leerkring, levensschool, school of life, summer school, classroom, onderzoek, course, encounter, speeddate, kennismaking…

Voorstel alternatief voor ‘cursus’: de voorwaarden zijn dat woord iets uitdrukt van 1) het zoekende 2) het gezamenlijke 3) het doelgerichte 4) breed begrepen wordt 5) mogelijk aansluit bij de reis-metafoor van de titel. Van het rijtje hierboven blijft dan ook nog aardig wat over. Laten we het erover hebben bij de startmiddag!

Geschreven voor Lazarus door

Reinier Sonneveld

Lazarus Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks de laatste blogs en artikelen van Lazarus Magazine

E-mailadres

Lees ook onze privacyverklaring.