Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Robert Johnson verkocht z’n ziel aan de duivel…

Deel:

Elke week deelt Corjan een stukje Heilige Herrie. Vandaag van Robert Johnson, een van de meest invloedrijke bluesartiesten aller tijden. Hij was de grondlegger van de Club van 27. 

Er zijn van die prachtige verhalen in de popmuziek die zo nu en dan weer voorbij komen. Zoals die van de ‘Club van 27’. De grondlegger van de befaamde genootschap is volgens velen Robert Johnson. De muzikant uit de jaren dertig van de vorige eeuw was niet bepaald een wereldster. Bluesmuzikanten klaagden steen en been over hem: ‘Zo’n slecht spelende gitarist heb je nog nooit gehoord! Het maakte de mensen gek, weet je. Ze kwamen naar buiten en zeiden: Waarom gaan jullie niet naar binnen en pak de gitaar van die jongen af.’ 

Robert Johnson vertrok met de blues, maar kwam terug, en hoe! Hij speelde de sterren van de hemel, de mensen waren stomverbaasd en de geruchten gingen dat Johnson zijn ziel aan de duivel zou hebben verkocht in ruil voor het perfect bespelen van de gitaar. In de nummers Me and the Devil en Hellhound Trail leek hij dat ook te suggereren. Johnson maakte dankbaar gebruik van de praatjes en nam de single Crossroads Blues op.

Hij werd uiteindelijk een van de invloedrijkste bluesgitaristen, maar overleed al op 27-jarige leeftijd na het drinken van vergiftigde whisky. Gehaald door de duivel? Johnson is niet de enige artiest die op tragische wijze te vroeg aan zijn einde kwam. Veel artiesten speelden hun slotakkoord op 27-jarige leeftijd: Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Amy Winehouse en Jim Morrisson zijn zo een paar namen uit de illustere lijst van de Club van 27, waar we al eerder aandacht aan besteedden op deze site.

Het kan gek lopen, hemelse muziek door artiesten die hun ziel aan de duivel hebben verkocht?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Corjan Matsinger

--:--