Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | Verandering komt pas later

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:
afbeelding
afbeelding.

Verandering komt pas later – PopUpGedachte dinsdag 19 november 2019

Vanochtend deel ik graag met je een verhaal van een Poolse Journalist, Piotrek Żyłka, Hij was in Rome en bezoekt met één van de kardinalen het ‘Paleis van de Armen’, direct naast de grote Sint Pieter, een paleis dat bijna af is. Hij schijft dit.

"Ken je het verhaal van de verloren zoon? vraagt de Kardinaal, terwijl we naar het gebouw rijden direct naast het Sint Pieter-plein. ‘Dat ken ik wel,’ antwoordt ik. ’Let op iets wat we vaak over het hoofd zien. In de kerk hoor je waarschijnlijk dat de zoon zich heeft bekeerd en daarom op weg is gegaan naar huis. Maar het zit heel anders. De zoon kwam terug omdat hij niks meer te eten had. Hij had gewoon honger. De echte verandering gebeurde later. Zijn hart werd wakker toen hij zijn vader zag, die hem stralend tegemoet kwam, hem het allerbeste gaf, een groot feest gaf, de beste kleding liet halen. Zonder dat de zoon zelf waarde kwam toevoegen, heeft hij diens waardigheid hersteld. Dat is wat we willen proberen te doen. Het is niet de logica van deze wereld, maar dat is waar het evangelie om draait

We gingen naar binnen en mijn mond viel open.

Hieronder zie je één van de vele kamers. Dat is hoe een van de kamers in het paleis eruit ziet, waarvan de renovatie nu eindigt. Veel pauselijke vrijwilligers doen hun best om deze plek zo mooi mogelijk te maken. Er staan schilderijen op de muren, die speciaal gedoneerd zijn aan dit huis uit de collecties van Paus Franciscus. Op de volgende verdiepingen vinden we elegante kamers, een kapel, badkamers zoals in de beste hotels, computerkamers en prachtige terrassen.

Het paleis voor degenen die dakloos zijn, dat binnenkort zal worden geopend, is de essentie van de logica van het "Pure evangelie", waar de Paus en de kardinaal het over hebben. Velen, zelfs hier in het Vaticaan, kloppen op het voorhoofd en zeggen dat het een verspilling van geld is. Je zou immers een exclusief hotel kunnen maken op deze plek en de opbrengst ervan besteden aan betekenisvolle programmal s voor degenen die dat nodig hebben.

"Franciscus’ economie" is moeilijk te begrijpen. - ze is in strijd met de logica van deze wereld. Dat is wat het evangelie is - de Cardinal blijft het zeggen. ‘Hier zullen we de inwoners van het paleis begroeten. Het is allemaal voor hen. Dit wordt hun thuis - voegt hij toe.

Wat is de kern hiervan?

‘Laten we eerlijk zijn. Alles wat we hebben - materiële goederen, geld, talenten, tijd - is niet echt van ons. Het is een gratis geschenk van God. Hij gaf het aan ons om te delen met de zwakste en behoeftige’ dat zei de Paus in de ochtend tijdens de mis in de Basiliek van St. Peter Cardinal.
Dit is mijn kerk. Dit is de kerk waar ik van hou. Aldus Piotr.

De schoonheid van een dergelijk verhaal op de vroege ochtend, biedt mij weer genoeg voeding voor een week. En het is niet alleen de Verloren Zoon. Het is wat Jezus in de lezing van vanochtend doet met Zacheus. Een zogenaamde tollenaar, landverrader, uitschot. De man is klein van stuk, maar als hi de stoet hoort komen zet hij het op een lopen en klimt in een boom.  “Toen Jezus bij de plaats kwam, keek Hij omhoog en zei tot hem: 'Zacheüs, klim vlug naar beneden, want vandaag moet ik in Uw huis te gast zijn.' Zacheüs kwam snel naar beneden en ontving Hem vol blijdschap. Allen zagen dat en merkten morrend op: 'Hij is bij een zondaar zijn intrek gaan nemen!' Maar Zacheüs trad op de Heer toe en sprak: 'Heer, bij deze schenk ik de helft van mijn bezit aan de armen; en als ik iemand iets afgeperst heb, geef ik het hem vierdubbel terug.' Jezus sprak tot hem: Vandaag is dit huis heil ten deel gevallen, want ook deze man is een zoon van Abraham.”

Verandering is geen voorwaarde, het is een gevolg. Verandering in ons eigen leven en dat van de ander. Tot zover. Meer te vinden op lazarusstaatop.nl, abonneer je ook vooral en voor nu: Vrede. En alle goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--