Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | Heel de wereld

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Heel de wereld – PopUpGedachte dinsdag 21 juni 2022

De zaal hier in Genéve – want daar ben ik gisteren en vandaag – zit vol met een wel hele bonte verzameling mensen. De zwarte kleding van een orthodoxe bisschop uit Griekenland en de assistent van de aartbisschop van de Koptische Kerk in Egypte, de feloranje kleding van een vooraanstaande hindoe-leider uit Azië, de gekleurde kleding van een gedreven veldwerker uit Nepal en de rasta en tattoo’s van een collega uit Brazilië. Afrikaanse, Europese, Amerikaanse, Canadese landen zijn vertegenwoordigd met mensen die werken vanuit hun joodse, islamitische, christelijke of anderszins spirituele dan wel religieuze achtergrond. Heel de wereld in een zaal in Genève. Met maar één doel: werken aan een samenleving waarin vluchtelingen welkom zijn, waar we samenleven als mensen die onderweg moesten om tal van redenen en lokale gemeenschappen. Een man uit Uganda vertelt over zijn werk met teruggestuurden; miljoenen in zijn land hebben de traumatische reis ondernomen en zijn uitgezet met alle drama’s van dien, zij moeten op de één of andere manier een leven zien op te bouwen in Uganda en dat is verschrikkelijk moeilijk. Hij helpt waar hij kan met zijn organisatie. Teruggestuurden, bedenk ik me. Teruggestuurden uit Europa waarschijnlijk, deels. Uit Nederland, België, Duitsland. Daar heeft hij dan opeens mee te maken.

Kortom, heel de wereld is hier aanwezig. En toevallig – of niet geheel toevallig – is dat ook het thema van het aankomende Gracelandfestival in Zeewolde, dat ik samen met een heel team organiseer: ‘Heel de wereld’. Zowel vanuit de gedachte dat we verbonden zijn met heel de wereld, als bedoeld als uitnodiging om deel te zijn van het helen van de wereld. Het ligt me na aan het hart, deze twee thema’s. En ze hebben een religieuze, dan wel spirituele lading. De eenheid van de wereld is een religieus gegeven; dat de wereld als eenheid is voortgebracht en zo bedoeld is om te functioneren. Dat God, vanuit welke richting dan ook gedacht, de mens de opdracht heeft gegeven om helend en zorgend aanwezig te zijn op aarde. Om de vreemdeling – weer: vanuit welke religie en spiritualiteit dan ook – gastvrij op te nemen en zo degenen die onverbonden zijn geraakt met hun grond weer een plek te geven om te aarden, al is het maar tijdelijk. Heelheid, het is een goddelijk thema.

Vandaag lees ik een Psalm, het gebedenboek uit de Bijbelse boeken, en dit staat er:

“Wij vieren uw goedertierenheid, God
hier binnen uw tempel.
Zover als uw Naam reikt, reikt ook uw roem
tot aan de grenzen der aarde.
Weldadig is alles wat komt uit uw hand.”

De zaal hier in Genève was even een tempel en zal het vandaag weer zijn. Waar mensen verzameld zijn om iets van die goedheid te proberen uit te leven, in alle weerbarstigheid. Hier kunnen we samen vieren, maar in de praktijk staan politieke en religieuze leiders soms weer kneiterhard tegenover elkaar, hier kunnen we vieren maar thuis staan er weer corrupte priesters of voorgangers de goede naam te grabbel te gooien, hier kunnen we vieren maar thuis is het geld op om daadwerkelijk verschil te kunnen maken. En toch, vieren we hier. En deel ik het maar weer verder; het goede nieuws dat er hier in Genève de hele wereld even samenkomt om elkaar te ondersteunen in het zoeken van ‘goedertierenheid’ – wat dit ook precies moge betekenen. Het is de naam van de God van Abraham die reikt tot aan de einden van de wereld, geëerd door Joden, Christenen en Moslims op elk geheel eigen wijze, in samenwerking met de Hindoe, de Bhoeddist, de Ba’Hai en de indigenous godsdienst die graag samen optrekken met de ander die ook vrede zoekt. Weldadig, in al zijn tijdelijkheid, kwetsbaar, zodra het weer concreet wordt ook rommelig en ingewikkeld zoals het echte leven dat is – en toch; we zijn niet alleen. Al die mensen die hopen op vrede en recht. En dat is – om met de Psalm te spreken – weldadig.

Tot zover vandaag. Een hele goede dinsdag gewenst. Morgen hopelijk weer een nieuwe PopUpGedachte en voor nu: vrede gewenst, en alle goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--