Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | Het is geen hogere wiskunde

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Goedemorgen en van harte welkom bij de PopUpGedachte ofwel Lazarus Staat Op. Ik ben Rikko en ik schrijf overwegingen om de dag mee te beginnen. Vandaag vanuit de slaaptrein tussen Slovenië en Kroatië, op weg naar de randen van Europa om daar weer tijd door te brengen met mensen die slachtoffer worden van onze gewelddadige grenspolitiek. Vandaag:

Het is geen hogere wiskunde - PopUpGedachte donderdag 17 maart 2022

Hogere wiskunde is een soort wonder. Je voert aan de ene kant van de formule iets in en aan de andere kant rolt er een antwoord uit, waar dan een derde weer iets mee kan. Het is een andere wereld, zeker als er quantummechanica om de hoek komt kijken. En je hebt er niks aan - tenminste dat denk ik - als je wilt berekenen hoeveel je boodschappen kosten en of je aan het einde van de maand nog geld hebt - en zo niet, wat je dan te doen staat. 

Als we in ons leven op zoek zijn naar antwoorden, grijpen we zomaar naar de hogere wiskunde. Niet letterlijk, maar er zal toch vast wel een toegang zijn tot hogere regionen. Of dat nu is via intensieve meditatie, ayahuasca ceremonies, vasten, bidden, goddelijke ingevingen, de Bijbel openslaan en dan toevallig dat ene woord lezen, een geniale goeroe of de fluisterstem van een lang overledene in je achterhoofd. Dan wéét je het even en kun je verder in dat ingewikkelde leven van ons. 

Hoe vind je zin in het bestaan? Hoe wapen je je tegen agressie, wat moet je met de oorlog en wat kun je betekenen in gevallen van onrecht, kun je ook je onthechten van al die aardse shit aan emoties of moet je er juist dwars doorheen? De zoektocht en de vragen gaan niet van een leien dakje. 

Vandaag vertelt Jezus van Nazareth een verhaal over een rijke man en een arme Lazarus. Op het wereldtoneel hoeven wij ons niet af te vragen met wie wij ons waarschijnlijk het eenvoudigst zouden moeten kunnen identificeren - zelfs degene met een uitkering hoort nog tot de rijkste 10% ter wereld. De man ziet Lazarus niet zitten of staan en dat moet natuurlijk wel, daarom heet dit online magazine natuurlijk ook Lazarus. zie mij! Anders komt het je duur te staan. Anders zal ik eens even opstaan. 

Het verhaal verloopt nogal voorspelbaar. Rijke man is een hufter, arme man krijgt na zijn dood een hemelse genoegdoening, so far so good. Het einde is echter interessant. De rijke man spreekt Abraham aan - die natuurlijk met Lazarus in de hemelse afdeling van het hiernamaals verblijft en zegt:

'Ik heb nog vijf broers; laat Lazarus hen waarschuwen, opdat zij niet eveneens in deze plaats van pijniging terecht komen. Maar Abraham sprak: Zij hebben Mozes en de profeten; laat ze naar hen luisteren. maar hij zei: Och neen, vader Abraham! Maar als er een uit de doden naar hen toegaat, zullen ze zich bekeren. Hij echter sprak tot hem: Als ze naar Mozes en de profeten niet luisteren, zullen ze zich ook niet laten overreden, als er iemand uit de doden opstaat.'

Allereerst natuurlijk psychologisch fascinerend dat de rijke man nog steeds het volkomen logisch vind om de arme Lazarus als zijn sloofje te behandelen - of anders als sloofje van Abraham, strikt volgens het 'wie voor een dubbeltje geboren wordt'-principe. Maar het antwoord van Abraham is de sleutel van vandaag. Aan al ons zoekers en denkers en hogere algebra liefhebbers op zoek naar de quantummechanische oplossing van het Leven, het Universum en Alles. Er is geen ander antwoord nodig dan Mozes en de Profeten. Er is je gezegd mens, wat goed is. Je hebt daar tien geboden voor en nog een paar uitweidingen en profetenteksten die uitleggen hoe je daar vervolgens wel en niet mee om moet gaan. Het is eenvoudig doen wat goed is, vandaag. Dat is misschien niet zo vervullend als de stem van een lang overledene in je oor of een paddestoelentrip - maar het is wat het is. Zo helder als boodschappen afrekenen aan de kassa. De uitvoering is pijnlijk genoeg soms en confronterend, maar de principes liggen er al heel lang. Dat is de ziel van de Joodse en ook christelijke traditie. En een goede reminder voor mij op deze reis. Waarom zou ik dit doen? Wat helpt het? Als het goed is in zichzelf, dan is het goed genoeg. Voor nu, voor mij. 

Tot zover vandaag. Een hele goede donderdag gewenst. En vrede, en alle goeds

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--