Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Flessenpost uit Griekenland, lezing Palestijnse theoloog en voorstelling Bonhoeffer

Lazarus tipt deze week weer veelzijdige weetjes: van een mooie actie tot een interessante lezing en een bijzondere voorstelling over het leven van Bonhoeffer.

Deel:

Flessenpost uit Griekenland! 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Eind oktober spoelde er flessenpost aan in Nederland: in de flessen zitten brieven met noodkreten van mensen in vluchtelingenkampen in Griekenland. De brieven worden verzameld en vertaald: ze zijn te lezen op de site van A letter from Greece

Deze flessenpost-actie is een initiatief van mensen die in december meereden met We Gaan Ze Halen, waar ook Rikko bij betrokken is. Met de flessenpost-actie willen ze opnieuw aandacht vragen voor de afschuwelijke en mensonterende situatie in de Griekse kampen. Naast alle noodkreten vind je op de site ook heel praktische informatie over wat jij kunt doen om verandering te brengen in deze situatie. 

Dierendag = St. Franciscusdag 

Dierendag wordt niet zomaar op 4 oktober gehouden: op deze dag wordt ook Sint Franciscus van Assisi herdacht. De heilige is onder andere patroon van de vogels en andere dieren en ook van het milieu, milieubeschermers en ecologen. Niet verwonderlijk dus dat zijn naamgenoot, de huidige paus Franciscus, de milieu-encycliek Laudato Si uitbracht. 

Hieronder in vogelvlucht het verhaal van Sint Franciscus (de in het filmpje genoemde restauratie werd trouwens in 2009 voltooid). 

Lezing van Palestijnse theoloog 

Het conflict tussen Israël en Palestina is complex en lijkt helemaal vast te zitten. Hoe komt dat? Volgens de Palestijnse theoloog en vredesactivist Mitri Raheb worden Bijbelteksten gebruikt om de bestaande situatie te rechtvaardigen. Hij stelt dat sommige christenen in het Westen de staat Israël zijn gaan zien als het Israël uit de Bijbel. Hiermee krijgt het land een bijna heilige status en wordt kritiek op de politiek van haar leiders vrijwel onmogelijk.

Mitri Raheb pleit voor een interreligieuze dialoog en een multi-etnische toekomst. Volgens hem is het land nu eenmaal een thuisland van Palestijnen en Joden. Als zij het land allebei zouden zien als een geschenk van God, is het gemakkelijker om het ook te willen delen.

Na zijn lezing gaat Mitri Raheb in gesprek met religiewetenschapper Heleen Murre - van den Berg.

De lezing van Raheb wordt gehouden op woensdag 9 oktober in Theater Hall C op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Voor info & aanmelden (toegang € 7,50) kun je hier terecht. 

Bonhoeffer in première 

Op 10 en 11 oktober gaat de nieuwe voorstelling van Kees van der Zwaard (je kunt ‘m kennen van onze 7keer7-tour)  in première in De Gelderlandfabriek te Culemborg: Bonhoeffer – Wie ben ik?

De voorstelling laat de worstelingen zien van Duitse predikant Dietrich Bonhoeffer, die meedeed aan een aanslag op Hitler, werd gepakt en uiteindelijk op 39-jarige leeftijd werd opgehangen. 
Kees van der Zwaard speelt samen met altvioliste Roosmarijn Tuenter, die tevens als Maria von Wedemeyer, de geliefde van Bonhoeffer, onbereikbaar nabij zijn.

De première vindt plaats in de Gelderlandfabriek in Culemborg om 20.30 uur. Kaarten kosten € 17,50 en reserveren kan via deze site.

PS Ben je zondagochtend al vroeg uit de veren? Van 06.00 uur tot 07.00 hoor je Lazarus voorbijkomen in ‘Dit is de zondag’ op NPO Radio 1. 

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--