Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Nieuw lhbti-platform, debat Peels & Van Elk, dappere kerk in Hong Kong en koning David een verkrachter?

Lazarus tipt veel nieuws deze week. Van het nieuwe lhbti-platform Holeby tot een opmerkelijk filmpje van een kerk in Hong-Kong en een artikel over de zin van het leven.

Deel:

Lancering nieuw LHBTI-platform

Vandaag wordt het nieuwe platform Holybe gelanceerd. Dit nieuwe online platform is bedoeld voor christelijke lhbti-jongeren die op zoek zijn naar informatie. Ook is het de bedoeling dat jongeren elkaar kunnen steunen en helpen op het gebied van seksualiteit, genderdiversiteit en geloof.
De site is een initiatief waarbij LCC Plus Projecten betrokken is, een alliantie van christelijke lhbt-organisaties. Initiatiefnemer Joëlle Bakhuis vertelt: ‘De informatie en vlogs op HolyBe zijn bedoeld om jongeren houvast te geven. Want de jaren in de kast zijn eenzame jaren, waarin jongeren goede info en bemoediging nodig hebben. De suïcidecijfers zijn schrikbarend hoog en christelijke jongeren zitten gemiddeld drie jaar langer in de kast dan niet-christenen. En wat doe je als je veel vragen hebt maar je durft er niet over te praten? Precies, je kijkt op internet. Ik hoop dat HolyBe de juiste ondersteuning voor deze jongeren kan zijn.”

Vanavond om 19.00 uur wordt Holybe gelanceerd met een event in de Utrechtse Singelkerk. Meer info vind je hier. En de site is vanaf vanavond ook bereikbaar: www.holybe.nl.

Geloven massapsychose?

Neuropsycholoog Michiel van Elk en filosoof Rik Peels kun je kennen uit onze serie Tegen beter weten in?. Komende woensdagavond 16 oktober gaan ze met elkaar in debat over de vraag: ‘Is geloven massapsychose?’ Michiel bestudeert als wetenschapper al jarenlang de biologische en psychologische wortels van religie. Persoonlijk zei hij God vaarwel op basis van de wetenschap. Rik Peels ziet wetenschap juist als middel om meer inzicht te krijgen in wie God is.

De avond wordt gehouden in de Noorderkerk in Zwolle en begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Kerk als schild in Hong Kong

Een bijzondere reportage van BBC news uit Hong Kong. Daarin is te zien hoe dominee Roy Chan van de Good Neighbour North District Church samen met een groep vrijwilligers probeert te voorkomen dat de protesten gewelddadig worden. Samen met hen vormt hij een menselijk schild tussen de protesterende mensen, burgers en politie. ‘Als christen kan ik dit doen voor de maatschappij, voor God’, vertelt hij. ‘We willen niet dat inwoners van Hong Kong elkaar pijn doen.’  

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koning David een verkrachter?

Een interessante discussie op Twitter rond de vraag: was koning David een verkrachter? Auteur en hoofdredacteur van The Gospel Coalition Matt Smethurst maakte een opsomming van Bijbelse mannen die fouten maakten en noemde daarin David die ‘ontucht pleegde’. Hij kreeg een opmerkelijke reactie van Rachael Denhollander, de vrouw die als eerste haar turncoach Larry Nassar beschuldigde van misbruik. Hij werd veroordeeld nadat 200 vrouwen aangifte deden). Zij reageerde: ‘David verkrachtte, het is belangrijk dat dat duidelijk is. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In het draadje volgt een lange discussie die Relevant Magazine hier samenvat. Daaruit blijkt dat Rachaels opmerking zeker niet weggewuifd mag worden en dat ook de Hebreeuwse grondtekst duidelijk wijst op een #metoo-situatie met David als dader.

Zinvol leven naar aanleiding van Hägglund en Dawkins

Tot slot een boeiend artikel uit The Guardian waarin de boeken This Life van filosoof Martin Hägglund en Outgrowing God: A Beginner’s Guide to Atheism van evolutiebioloog Richard Dawkins worden besproken. De auteur weet de twee boeken op een knappe manier met elkaar te verbinden.

Hägglunds boek gaat over ‘waardevol leven’, waarvoor je volgens de auteur een seculier geloof voor nodig hebt. Als je namelijk religieus bent en gelooft in de eeuwigheid, wordt je tijd opeens niet meer zo waardevol, het is veel minder urgent om hier en nu iets van je leven te maken. De auteur van het artikel is het daarin niet eens met de filosoof, want ook religieuze mensen zijn in staat op optimaal te genieten van hun dagelijkse leven, zich om het lot van de aarde te bekommeren.

Daarnaast zet hij het nieuwste boek van Dawkins, een fulminatie tegen religie, dat nergens duidelijk maakt wat een zinvol leven dan eigenlijk is. Wel is duidelijk dat Dawkins vervulling in z’n leven vindt door de wetenschap. Dus niet door atheïsme, grappig genoeg. En daarmee constateert de auteur dat Dawkins toch echt een (seculiere) gelovige is, hoewel hij dat zelf wellicht heel hard zal ontkennen…

 Je leest het (Engelse) stuk hier

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--