Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noem het goede goed, in godsnaam

Deel:

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag. 

Noem het goede goed – PopUpGedachte maandag 22 januari

Elie Wiesel overleefde Auschwitz en Buchenwald. Hij heeft het kwaad gezien in pure vorm en vertelt het volgende verhaal:

‘Een van de rechtvaardige mannen kwam naar Sodom, vastbesloten om z’n inwoners te redden van zonden en straf. Dag en nacht liep hij door de straten en over de markten, protesterend tegen gierigheid en diefstal, leugen en onverschilligheid. In het begin luisterden de mensen en glimlachten ze ironisch. Daarna stopten ze met luisteren: hij amuseerde hen zelfs niet meer. De moordenaars gingen door met moorden en de wijzen hielden zich stil, alsof er geen rechtvaardige man in hun midden was. Op een dag in juni benaderde een kind, bewogen met de ongelukkige leraar, hem met deze woorden: ‘Arme vreemdeling, u roept, u schreeuwt, ziet u niet in dat het hopeloos is?’

‘Ja, dat zie ik’ antwoordde de rechtvaardige man
‘Maar waarom gaat u er dan mee door?’
‘Ik zal je vertellen waarom:
in het begin dacht ik dat ik de mens kon veranderen
Vandaag weet ik dat ik dat niet kan
Als ik vandaag nog steeds roep,
is het om te voorkomen dat de mens mij uiteindelijk verandert.’

Als het goede niet meer goed heet, waar moeten we het dan nog zoeken? Dat klinkt een beetje dramatisch, is het ook wel een beetje, maar dat komt door de tekst van vanochtend. Over zondes tegen de Heilige Geest, dat er geen vergeving meer mogelijk is voor zo’n soort zonde en als de beroemde Jezus van Nazareth zegt dat iets onvergeeflijk is, dan is er iets aan de hand.

En er is iets aan de hand: als zorgen voor mensen die gevlucht zijn verraad van het eigen land heet. Toch? Dan wordt iets moois opeens iets heel lelijks. Er zit een logica achter, maar wat uit die logica voortkomt, is lelijk. En zorg voor mensen in nood, bijvoorbeeld nadenken over een basisinkomen of iets van je geld delen met iemand op straat, als dat naïef of zelfs het stimuleren van verkeerd gedrag wordt, dan wordt iets moois iets lelijks. Zo eenvoudig.
En als theedrinken in moskeeën waar sommige burgervaders beroemd en berucht mee zijn geworden ook al opgevat wordt als zwak gedrag – dan is het niet verkeerd om af en toe Elie Wiesel te blijven lezen. Opdat de mens je niet verandert. De mens die wij zelf ook zijn. De stemmen vanbuiten zijn vast anders dan de stemmen vanbinnen, maar nooit helemaal. En verwarring is zomaar gezaaid, toch?

Jezus zegt dit vanochtend in de lezing van de dag en ik neem het mee de dag in ter inspiratie, samen met Elie Wiesel overigens, dan blijft het wat op aarde. Dit zegt hij: ‘Alle zonden zullen aan de mensen vergeven worden, ook alle godslasteringen die zij uitgesproken hebben (pfoei, scheelt weer – als dominee die heeft leren vloeken), maar als iemand lastert tegen de Heilige Geest, krijgt hij in eeuwigheid geen vergiffenis.’ Dit zei hij omdat zij gezegd hadden: ‘er huist een onreine geest in Hem’

Van Nazareth ziet zich als representatie van het goede in een wereld waarin we steeds in staat zijn om alles wat goed is in te zetten voor onze eigen veiligheid en om er zelf beter van te worden. Tegelijk worden we zat van het feit dat we dat steeds doen en dan worden we cynisch over wat nog goed is. En of het goede überhaupt nog kan. Jezus leeft het – maar als er dan mensen zijn, geestelijk leiders, die het cynisme met een religieuze saus hebben geladen en dat wat werkelijk goed is gaan benoemen als de bron van alle kwaad, dan wordt het moeilijk terugkeren. Want in jezelf de neiging tot het goede bestrijden kan ook lukken.

Elie Wiesel schrijft over de angst dat de mens mij verandert. Dat het goede niet meer goed mag heten. Laten we altijd goed goed blijven noemen, wie het ook zegt, waar het ook vandaan komt, hoe rechts, links of recht-door-zee iemand ook is. Want goed is goed, ongeacht wat wij ervan vinden.

Hier vind je drie tekstgedeeltes die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--