Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom zou je vasten? Nou, hierom!

28 februari 2017 · Leestijd 3 min

Vasten is afzien, maar het levert je ook iets op. We zetten de voordelen nog even voor je op een rijtje. Wellicht een goede reden om mee te doen? 

Het boek Vasten, de kunst van het loslaten van Olga Leever en Idelette Otten bekijkt het fenomeen vanuit de verschillende godsdiensten. Zowel niet-gelovigen als boeddhisten, hindoeïsten, christenen en moslims komen aan het woord. In hun verhalen zitten overeenkomsten: ze noemen allemaal dezelfde 4 positieve effecten van vasten.

1. Discipline

Het geeft discipline: door te vasten doorbreek je even bepaalde patronen. Bovendien komt er door nee te zeggen tegen het één, ruimte voor andere zaken.

2. Bewustwording

Concentratie en bewustwording: niet-eten zorgt voor een grotere opmerkzaamheid.

3. Solidariteit

Duurzaamheid en solidariteit: vasten zorgt voor bewustwording van smaak, maar ook van je luxe leventje. Vast je voor een doel dan maakt het solidair. Denk maar aan de dj’s van 3FM tijdens Serious Request. Of Mahatma Gandhi, die zijn hongerstakingen juist gebruikte om zijn solidariteit met anderen te tonen.

4. Gezondheid

Gezondheid en geestelijke kracht: de Vastentijd kun je aangrijpen om je eetgewoontes aan te passen. Het geeft je ook een heel goed gevoel om iets te weerstaan waar je heel veel zin in hebt. Zo word je geestelijk sterker.

De manieren om te vasten zijn heel divers. Zo kun je natuurlijk vasten van luxe, van vlees. Een andere manier is ayurvedisch vasten: licht en vegetarisch voedsel, maar geen vis, eieren en melkproducten. Daarnaast is er natuurlijk het digi-vasten: geen social media of een e-maildieet.

Veel mensen gebruiken de 40-dagentijd ook om te minderen: geen nieuwe aanschaffen, spullen wegdoen of geen verpakt eten (Plastic Afvallen Challenge). 

Naast al deze praktische tips blijkt één ding uit de ervaringsverhalen: vasten maakt je leven rijker. Schrijfster Olga Leever: ‘Ik kom mezelf tegen en word aan het denken gezet over de manier waarop ik leef. En dat voelt goed.’

Het boek van Olga en Idelette is online verkrijgbaar.

Ook interessant: het nieuwe vasten voor gelovigen en ongelovigen wordt ook wel neo-vasten genoemd: lees hierover dit artikel in Trouw.

Misschien ook wat voor jou

Lazarus Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks de laatste blogs en artikelen van Lazarus Magazine

E-mailadres

Lees ook onze privacyverklaring.