Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is geluk? De tentoonstelling ‘Geloof in Geluk’ probeert het je te laten ervaren…

Wat is geluk? In de KoepelKathedraal in Haarlem is nu een tentoonstelling die je wil stimuleren om over die vraag na te denken met behulp van kunstenaars, schrijvers, musici: ‘Geloof in Geluk’.

Deel:

De Haarlemse KoepelKathedraal is misschien niet dé kerk in Haarlem die je even zou binnenlopen. Hij ligt net even buiten de drukke binnenstad en is minder bekend dan de oudere Grote of Sint-Bavokerk in het centrum. Onterecht, want deze kathedraal is groter dan de Dom van Keulen en behoort tot de top vijf van belangrijkste kerken die gebouwd zijn tussen 1850 en 1950 (zoals de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs en de Londense Westminster Cathedral).

Gelukkig is er nu een heel goede reden om een dagje Haarlem te doen en de kathedraal eens van binnen te gaan bekijken: de tentoonstelling Geloof in Geluk die tot en met 3 april 2022 te bezoeken is.

Deuren wijd open

Met Geloof in Geluk wil de KoepelKathedraal mensen uitnodigen om na te denken over wat geluk nu eigenlijk is. Want, zo is de motivatie van de samenstellers, we zijn dan wel welvarender geworden, toch staat het levensgeluk van veel mensen onder druk. Bisschop Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam: ‘Verbin­den, velen betrekken bij die zoek­tocht naar geluk en de be­zin­ning en dialoog die daar­mee verbon­den zijn sti­mu­leren, dat willen wij hier. Daarom zetten we de deuren van de kerk wijd open.’

Geluk in opoffering

Die zoektocht naar geluk leidt langs 27 plekken in de grootse KoepelKathedraal waar kunstenaars, schrijvers, theologen en musici reflecteren op het onderwerp. Zo nodigt schrijfster Mirjam van der Vegt je vanaf videoschermen uit om het geluk in de kracht van stilte te vinden. In de biechthokjes zijn podcasts te horen met bespiegelingen van o.a. Leo Fijen, Bina Chirino en de Haarlemse burgemeester Jos Wienen die over hun eigen gelukservaring spreken. Bob Wegkamp maakte podcasts bij de beelden van diverse heiligen - zoals Fransciscus van Assisi, Thomas van Acquino en Lidwina van Schiedam - en vertelt wat zij opofferden om het geluk te bereiken.

Levensboom van Peter van Asselt en Tini Brugge
Levensboom van Peter van Asselt en Tini Brugge.

De weg naar je hart

Er is niet alleen veel te beluisteren, maar ook te zien: bij binnenkomst stuit je als bezoeker op een grote levensboom, een subtiele verwijzing naar het paradijs en wijsheid, gemaakt door liturgisch bloemkunstenaar Peter van Asselt en bioloog Tini Brugge. Midden in de kerk ligt een groot doek met een labyrint: iets dat in sommige oude kerken al in de bouw verwerkt zit. Nu heeft de KoepelKathedraal er ook één. Maker Dafne Arlman: ‘Het labyrint is bochtig als het leven zelf en leidt uiteindelijk naar de kern.’ In het labyrint kun je een soort mini-pelgrimage maken: het heet dan ook De weg naar je hart.

Opvallend zijn ook twee kunstwerken van Martijn Duifhuizen die door hun minimalistische stijl prachtig tot hun recht komen in de overdadige KoepelKathedraal: Communio Sanctorum (met namen van 500 katholieken en 500 protestanten) en Het Laatste Avondmaal, dat ook te zien was tijdens de succesvolle tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt. Verder zijn er teksten over geluksinzichten te lezen van onder anderen priester Antoine Bodar en dichter Emma van Hooff.

Martijn Duifhuizen - Geloof in Geluk
Het Laatste Avondmaal van Martijn Duifhuizen.

Verbonden met liefde

Waar het geluk voor de een in verbinding zit, of in opoffering, zit het voor een ander in lekker eten (actrice Sanne Vogel): duidelijk is dat geluk je soms zomaar opeens wordt gegeven, zoals ook bisschop Jan Hendriks schrijft. ‘Het grootste geluk ligt in de grootste liefde, dat is wanneer je je helemaal geeft. (…) Geluk kun je niet grijpen, het overkomt je, het wordt je gegeven, het is verbonden met geven en liefde.’

De tentoonstelling Geloof in Geluk is dagelijks te zien tot 3 april 2022, kijk hier voor de openingstijden en toegangstickets. Je kunt met het ticket tevens de toren beklimmen.
(PS tm 24 oktober is ook de tentoonstelling Wezens van de Kathedraal te zien, die erg leuk is voor kinderen
 
Rond de tentoonstelling is ook een programma gemaakt, dat je kunt bijwonen. De complete lijst met activiteiten vind je op de site. Dit zijn er een paar:

  • 10 oktober concert van Matteo Myderwyk (je kunt al een compositie horen tijdens de tentoonstelling)
  • 16 oktober workshop Labyrintlopen met Dafne Arlman  
  • 28 oktober lezing ‘de reis van stilte en geluk’ van Mirjam van der Vegt

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--